Drept Penal

Avocati

Ne putem referi la drept penal ca la o ramura distincta a domeniului de drept, care subsumeaza reglementari specifice acestei materii. Astfel, sectorul de drept penal este autonom fata de celelalte ramuri de drept intrucat reglementeaza o alta categorie de relatii sociale, si anume cele care privesc reactia sociala impotriva infractiunilor.Dreptul penal este alcatuit dintr-o parte generala si una speciala, care se completeaza si intre care exista o relatie de interdependenta. Aceste doua parti sunt structurate sub forma unui cod penal, care a suferit recent schimbari. Codul penal introduce astfel ca modificari infractiunea de vatamare a fatului, infractiunea de hartuire, sactiuni mai drastice pentru recidivisti si asa mai departe.

Obiectul dreptului penal

Dreptul penal este alcatuit dintr-o totalitate de norme juridice care constituie codul penal, stabilind continutul normativ al legii penale. Cu privire la obiect, acesta il constituie informarea, prevenirea, tragerea la raspundere si represiunile care se nasc in cazul unui conflict de natura penala. Scopul il reprezinta nevoia de a apara valorile sociale, ordinea de drept si, in definitiv, individul din societate impotriva criminalitatii. Un avocat de drept penal cunoste faptul ca, in anumite situatii, persoana pe care o apara nu este nevinovata, insa insusi codul penal prevede dreptul de aparare al acestuia pentru ca acea persoana sa se bucure de prezumtia de nevinovatie. Codul penal este cel care cuprinde situatiile de fapt si conditiile in care anumite fapte constituie un anumit tip de infractiune.De asemenea, cuprinde situatiile si conditiile pentru tragere la raspundere, infractiune fiind singurul temei de tragere la raspundere penala. La nivel actual trebuie avute in vedere reglementarile din noul cod penal pentru infractiunile savarsite dupa intrarea sa in vigoare. Noul cod de procedura penala este cel care stabileste felul in care se desfasoara urmarirea penala, judecata si alte aspecte procedurale ale procesului penal.

Legislatia penala

Codul penal anterior a fost inlocuit de noul cod penal 2015, care a introdus noi tipuri de infractiuni si a schimbat anumite incadrari legale si limite legale de pedeapsa. Astfel, a fost necesara o actualizare a cunostintelor persoanelor participante la procesul penal: procuror, judecator, avocat de drept penal cu privire la prevederile din noul cod penal 2015 aflat actualmente in vigoare.Totusi, noul cod penal pastreza in mare principiile si viziunea generala din codul penal precedent.Prin noul cod penal ne referim implicit si la noul cod de procedura penala, care a venit cu implementarea unor dispozitii noi in materie procedurala.