Avocatul Poporului

Avocatul PoporuluiAceasta institutie si-a facut aparitia dupa terminarea perioadei comuniste, in ideea de a restabili ideea de protectie si de sfarsire a abuzurilor. Astfel, avocatul poporului este cel care se ocupa cu apararea drepturilor cetatenilor in relatia cu autoritatile publice, diferentiindu-se complet fata de un avocat obisnuit. De asemenea, sper deosebire de ceilalti avocati, avocatul poporului se bucura de autonomie si independenta fata de autoritatile publice, cu scopul de a-si putea exercita atributiile in mod obiectiv, nestingherit de eventuale obligatii sau restrictionari care ar putea veni de la autoritati. Datorita importantei sale deosebite, reglementarea organizarii si functionarii se realizeaza prin lege organica, potrivit articolului  58 alineatul (3) din Constitutia Romaniei. In ce priveste raspunderea, acesta raspunde numai in fata Parlamentului, fata de care prezinta rapoarte in care poate face recomandari legislative sau privind masuri de protejare a libertatilor publice.

Cine este Avocat al poporului?

Fiind vorba despre o institutie, pe langa conducatorul sau in calitate de avocatul poporului, mai exista si alti functionari care o deservesc. In ceea ce priveste strict avocatul poporului, acesta este numit de cele doua camere ale Parlamentului, avand un mandat de cinci ani, care se poate reinoi o singura data. In timpul in care exercita aceasta calitate, alesul nu poate sa ocupe alte functii publice sau private, putand fi prin exceptie cadru didactic in invatamantul superior. Cu privire la activitatea sa, putem mentiona faptul ca acesta isi exercita atributiile la cerere, dar si din oficiu, avand astfel libertate si posibilitate de initiativa. Tocmai pentru aceea functioneaza in mod autonom, pentru a nu depinde de ordine ale superiorilor ca si cand ar fi facut parte dintr-un birou de avocatura.

 

Trasaturi ale institutiei de Avocat al poporului

Printre acestea putem enumera faptul ca este o autoritate publica intrucat functioneaza la cererea cetatenilor si din oficiu in favoarea acestora.Nu are deci un rol politic sau administratic, ci mai degraba constitutional, prin faptul ca apara binele general. Spre deosebire de autoritatile publice obisnuite, avocatul poporului este independent, nefiind supus unui mandat imperativ.Astfel, nu poate suferi consecinte legale pentru actele savarsite si nici pentru opiniile exprimate in exercitarea mandatului.Prin exceptie, conducatorul poate fi arestat sau perchezitionat cu incuviintarea celor doua camere ale Parlamentului, semn ca nu dispune de o imunitate absoluta. Activitatea sa are caracter public, avand la dispozitie un buget propriu.

Competenta si atributiile Avocatului poporului

 In legea numarul 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei, se afla reglementat faptul ca ii pot fi adresate cereri care privesc incalcari ale autoritatilor publice fata de drepturi si libertati ale cetatenilor. Prin exceptie, sesizarea aceasta nu poate privi acte emise de Senat sau Parlament, de Guvern, Presedintele Romaniei sau Curtea Constitutionala. Ca si atributii, avocatul poporului poate sa solicite  diferite informatii de la autoritatea administratiei publice cu privire la care s-a formulat cererea, poate sa audieze functionari publici care au incidenta in cauza respectiva, are dreptul sa efectueze anchete proprii, poate sa emita recomandari prin care sa sesizeze autoritatea in cauza asupra ilegalitatii unor acte administrative si asa mai departe.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]