Parchete de pe langa instante

Parchete de pe langa instanteParchetul este o structura a Ministerului Public, alcatuita din procurori si care participa la activitatea de infaptuire a justitiei. Din punct de vedere administrativ, putem spune despre Parchete faptul ca functioneaza pe langa Judecatorie, Tribunal, Tribunal pecializat,  Curte de Apel, Inalta Curte de Casatie si Justitie. In cadrul acestora, functioneaza diferite sectii, birouri sau directii. Spre exemplu, in cadrul Parchetului de pa langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unic in comparatie cu celelalte Parchete, regasim Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (ca structura care este specializata in combaterea terorismului) si astfel de exemple pot continua.

Parchetele au rol diferit fata de Instante

Instantele au atributii judiciare, spre deosebire de Parchete. Acestea din urma nu pot solutiona litigii si nu pot exercita functia de judecata. Procurorii din Parchete se bucura totusi de acelasi statut ca si judecatorii, acela de magistrat.In ceea ce priveste calitatea lor, acestia nu pot intruni concomitent in cadrul aceleiasi cauze, calitatea de experti, avocati, interpreti. Ca si atributii, acestia se ocupa de efectuarea urmaririi penale, de construirea dosarului,audierea persoanelor (in prezenta unui avocat cand este cazul), de strangerea probelor si asa mai departe.

Activitatea procurorilor din Parchete

De indata ce primeste o plangere, un denunt sau descopera probe din care rezulta presupunerea rezonabila ca cineva a savarsit o fapta prevazuta de lege, procurorul porneste actiunea penala, cu conditia sa nu existe cauze legale de impidicare precum: fapta nu exista, nu a fost comisa cu forma de vinovatie pe care legea o prevede, nu exista probe din care sa rezulte ca o persoana a savarsit o infractiune si asa mai departe. Dupa punerea in miscare a actiunii penale, este in sarcina procurorului sa faca toate demersurile necesare pentru aflarea tuturor faptelor si imprejurarilor pentru o solutionare corecta in cursul judecatii. De asemenea, procurorii de la Parchete pot exercita si actiunea civila, in anumite conditii, in numele persoanelor care nu au capacitatea de a-si reprezenta singuri interesele.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]