Tribunalul pentru minori – o necesitate

Cu toate ca avem in vigoare o lege privind organizarea judiciara in care se specifica inceperea functionarii unor astfel de instante inca din 2008, in Romania functioneaza la nivel actual un singur Tribunal pentru minori si familie, la Brasov. Odata cu acesta lege insa, trebuia sa se infiinteze efectiv mult mai multe astfel de Tribunale pentru a-si indeplini scopul de instante specializate care urmau sa preia procesele date in competenta lor.Avand un singur Tribunal pentru minori si familie, putem spune ca scopul legii, prin care s-a vrut implementarea unui sistem separat de judecata pentru acest tip de cauze, nu s-a atins din pacate.

Cine exercita atributiile Tribunalului pentru minori?

Neavand suficiente instante de tipul unui Tribunal pentru minori si familie si existand in schimb un numar sufocant de cereri formulate de avocati privind drepturile copiilor si protectia acestora, s-a apelat la o solutie alternativa si anume la aceea de a infiinta in majoritatea judecatoriilor din tara complete sau sectii specializate in acest sens. Astfel, este cu atat mai simplu pentru avocat pentru ca poate sesiza judecatoria de la nivelul localitatii, acest lucru contribuind la o rezolvare rapida, fara drumuri suplimentare ale acestuia si ale partilor catre un Tribunal dintr-o resedinta de judet.

Lipsa de Tribunale pentru minori nu ramane fara consecinte

Desi s-a reusit solutionarea cauzelor privind minorii fara un Tribunal specializat in toate resedintele de judet asa cum ar trebui, exista si efecte nefaste care se produc datorita acestei situatii. Efectul cel mai acut este acela ca, in prezent, nu avem in sistem judecatori specializati in domeniul protectiei drepturilor copilului, lucru necesar pentru a intelege pe deplin si a analiza corect si complet aceste cazuri. Compensatoriu acestui fapt, putem gasi, in majoritatea birourilor mari de avocatura, avocati foarte bine documentati care au acumulat experienta si cunostintele necesare in aceasta arie.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]