Instante militare

Fata de o instanta obisnuita, instanta militara are alte cauze date in competenta sa de catre codul de procedura. De asemenea, dispune de un sediu diferit si de magistrati specializati astfel incat procesele de ordin militar sa fie apreciate si judecate potrivit prevederilor legilor  speciale din domeniul militar , iar fiecare in parte are statutul de unitate militara. Din punct de vedere al funtionarii unei instante militare, avem in vigoare o lege de organizare distincta fata de cea privind instantele de drept comun pentru a se acoperi toate aspectele specifice. Cu referire la avocati, acestia nu trebuie sa detina o calitate militara pentru reprezentarea in justitie.

Care sunt instantele militare?

Potrivit prevederilor in vigoare de la nivel actual, in Romania functioneaza patru Tribunale militare, si anume cate un Tribunal la Bucuresti, Timisoara, Iasi si Cluj-Napoca. In linie ierarhica deasupra acestora este plasat un Tribunal Militar Teritorial la Bucuresti, iar in varful ierarhiei se afla Curtea Militara de Apel Bucuresti. Exista si o sectie militara care functioneaza in cadrul Curtii Supreme de Justitie. In ceea ce priveste perspectiva pentru viitor, Legea privind organizarea instantelor si parchetelor prevede posibilitatea infiintarii, prin lege, a altor instante militare. Pe langa fiecare instanta militara, functioneaza procurori care se constituie in Parchete militare.

Competenta instantelor militare

Fiind vorba despre sectorul militar, trebuie precizat faptul ca judecata este efectuata de catre magistrati care au calitatea de ofiter activ in acelasi timp, lucru care nu este necesar pentru avocat. In plus, acestora le este asigurata inamovibilitatea si stabilitatea, cu scopul de a conferi independenta si impartialitate judecatorului militar. In ceea ce priveste competenta unei instante militare, se pot solutiona cauze privind infractiuni savarsite pe campul de lupta de catre militari, infractiuni in legatura cu atributii de serviciu, infractiuni comise de ofiteri militari contra patrimoniului, libertatii persoanei, care impiedica infaptuirea justitiei si asa mai departe.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]