Structura Ministerului Justitiei

Ministerul justitiei este un organ condus de ministrul justitiei, care face parte din administratia publica din Romania si care este subordonat Guvernului. Prin acesta se apara ordinea de drept si se garanteaza o corecta functionare a sistemului judiciar, cu respectarea tuturor dispozitiilor aflate in vigoare. O delimitare importanta o constituie faptul ca ministerul justitiei se ocupa prin intermediul procurorilor de solutionarea cauzelor de natura penala. Procurorul intervine in materie civila doar in cazuri expres prevazute de lege, ca in cazul apararii drepturilor disparutilor sau minorilor.

Rolul Ministerului Justitiei

Principalul rol pe care ministerul justitiei il are este acela ca asigura faptul ca justitia se infaptuieste ca serviciu public, in apararea tuturor cetatenilor si, mai precis, a tuturor drepturilor si intereselor legitime pe care legea le prevede.In acest sens, este prevazut liberul acces la justitie, orice persoana interesata putand sa introduca o cerere, idependent de faptul daca este reprezentata prin avocat. Un alt rol este acela ca vegheaza la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in fata instantelor de judecata si a parchetelor, care infaptuiesc actul de justitie. Spre deosebire de materia civila in care apelam la un avocat pentru a ne reprezenta si apara interesele in cursul procesului, in materie penala suntem ocrotiti de catre procurori, care sunt obligati sa efectueze cercetari daca facem o plangere sau un denunt. De asemenea, organele de ordine publica si politia vegeaza si ele la linistea ordinii publice si siguranta noastra. Pentru a asigura independenta procurorilor desi sunt sbordonati ierarhic, acestora li s-a acordat statutul de magistrat, ca si in cazul judecatorilor.

Organizarea Ministerului Justitiei

Ministerul justitiei este organizat in parchete, constituite din procurori, care participa la procesul penal, si prin exceptie, in materie civila. Aceste parchete functioneaza pe langa instantele judecatoresti, conform legii de organizare judiciara. In ministerul justitiei functioneaza si alte institutii cu atributii specifice, cum ar fi: Institutul national de expertize criminalistice, Directia nationala anticoruptie, Directia generala a penitenciarelor si asa mai departe. In varful structurii parchetelor se afla Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa care urmeaza cele de pe langa Curtea de Apel, Tribunal si Judecatorii. Fiecare dintre aceste parchete are anumite atributii specific pe care le exercita in activitatea desfasurata. Astfel, fiecare zona teritoriala, denumita juridic circumscriptie, se afla sub aripa cate unui organ competent.

Activitatea procurorilor din Ministerul Justitiei

Procurorul, in reprezentarea ministerului public, este cel care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala in cazurile in care au fost sesizati ori s-au sesizat din oficiu. Acestia verifica lucrarile pe care le intreprind organele de cercetare penala sub aspectul legalitatii si temeiniciei. De asemenea, acesta are dreptul sa puna in miscare actiunea penala, sa dispuna trimiterea in judecata sau, dimpotriva, sa pronunte o solutie de stingere a actiunii penale, sa renunte la urmarirea penala si asa mai departe. La nivel de obligatii, legea prevede obligativitatea de a cauta si strange probe atat in favoarea si cat in defavoarea inculpatului, sa participe la sedinta de judecata cand prezenta sa este obligatorie, sa exercite functia de acuzare in faza judecatii.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]