Facultatea de drept – cum sa devii avocat

Dupa absolvirea liceului, tinerii se vad in fata unei alegeri cruciale, si anume aceea de a decide in ce domeniu sa se axeze pentru viitor din punct de vedere profesional.La nivel actual, exista pe piata atat facultati de stat, cat si private care acopera o gama extrem de larga. De la arhitectura la muzica, de la automatica la management, proaspetii absolventi ai liceelor au din ce alege. Unii se bazeaza pe domeniile care ii pasioneaza, altii sunt in cautare doar de satisfactie financiara, insa in cele din urma piata muncii hotaraste. De multe ori, tinerii ajung sa lucreze in cu totul alte domenii decat cele pentru care s-au format in timpul facultatii.

Alegerea Facultatii de drept

Punctual, Facultatea de drept este alegerea persoanelor care doresc sa urmeze o facultate de tip umanist si au ca scop exercitarea unei profesii juridice dupa absolvire. Din punct de vedere statistic, majoritatea stundentilor de drept isi doresc sa devina magistrati datorita statutului social si a salarizarii atractive. Ceilalti sunt orientati spre desfasurarea profesiei de avocat, personal auxiliar de specialitatea al instantelor si parchetelor si asa mai departe. Independent de dorintele studentilor, multi dintre acestia ajung sa profeseze in cele din urma in alte domenii decat cel al dreptului datorita dificultatii de a fi admisi ulterior la institutul national al magistraturii sau la baroul de avocati. De altfel, este cunoscut printre tineri faptul ca Facultatea de drept si cea de Medicina sunt considerate a fi printre cele mai grele facultati de profil uman.

Viata studentului de la drept

In ciuda dificultatii sporite, studentii unei Facultati de drept se aseamana cu toti ceilalti in sensul in care gasesc timp si ocazii pentru se distra in plan personal. Diferenta fata de celelalte categorii consta in faptul ca un student de drept trebuie sa fie mai responsabil si constient fata de ceilalti. Daca un student de la management este amendat cu o amenda penala, acest lucru nu il poate impiedica sa se angajeze in domeniul sau. In schimb, un student de la drept care ajunge in aceasta situatie nu va putea nici macar sa sustina examenele de admitere in profesie datorita faptului ca amenda va figura la cazier. Nici nu mai are rost sa mentionam faptul ca acesta este verificat in ceea ce priveste buna lui reputatie.

Alegerea profesiei de studentul la drept

Odata absolvita Facultatea de drept, studentii se indreapta, dupa preferinta, catre corpul de avocati sau magistrati. Desi la momentul absolvirii au parcurs aceleasi informatii, admiterile se realizeaza diferit in functie de profesie. Pentru a deveni judecator sau procuror, este necesara intrarea la institutul national al magistraturii. In schimb, pentru a deveni avocat, este necesara intrarea la barou. Aceste concursuri contin probe diferite in functie de criteriile care sunt considerate necesare a fi indeplinite. Spre exemplu, incepand cu anul 2014 s-a produs modificarea modului de organizare al admiterii la barou in sensul ca in prezent examinarea se face pe baza de grila. Dupa admitere, respectiva persoana va parcurge o perioada de timp in calitate de stagiar, sub indrumarea unui avocat definitiv, de la care va acumula toate informatiile necesare exercitarii profesiei.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]