Insolventa – Repere, proceduri si solutii

Cand ne referim la insolventa, ne referim de fapt la situatia in care patrimoniul unei persoane, care este debitor fata de alte persoane sau fata de stat pentru datoriile sale comerciale, nu mai este suficient pentru a acoperi aceste datorii ajunse la scadenta. In dreptul comercial, acest lucru este explicat prin urmatoarea relatie: patrimoniul unei societati este alcatuit din activ, adica intrari de venituri in mod generic, si pasiv, referindu-ne aici la cheltuielile aferente. Se ajunge la insolventa in momentul in care pasivul depaseste activul. Spre deosebire de executarea silita care se poate referi la un anumit bun din propriete, insolventa priveste toate bunurile debitorului.

Aspecte legate de insolventa

Datorita modificarilor care s-au produs pe plan civil, noul cod de procedura civila a reunit dreptul transporturilor, dreptul familiei si dreptul comercial, sub ideea unificarii in acelasi cod a materiilor civile. Astfel, este impropriu spus ca prin legea 85/2014 avem in vigoare codul insolventei ci, mai degraba, este vorba despre o lege a insolventei, care urmeaza de altfel principiile generale ale legislatiei europene in materie de insolventa. Scopul acestei legi este de a crea o procedura care sa acopere pasivul insolvabilului. Cu privire la caracteristicile procedurii, putem spune ca are caracter de egalitate intrucat sunt satisfacute interesele tuturor creditorilor raportat la creanta pe care o aveau de recuperat. In acest sens se realizeaza un tabel de creante care va cuprinde sumele pe care debitorul trebuie sa le plateasca fiecarui creditor, precum si termenele la care va plati sumele respective. De asemenea, procedura insolventei are caracter general deoarece se aplica tuturor bunurilor din patrimoniu, are caracter profesional pentru ca se aplica in mod exclusiv comerciantilor si asa mai departe.

Procedurile legate de insolventa

Nominal, societatile comerciale si persoanele de drept privat care desfasoara activitati economice, trec prin procedura generala de insolventa, si anume, intra succesiv in reorganizare judiciara si apoi in procedura falimentului sau separat, numai intr-una din acestea doua. In schimb, comerciantilor de tip persoana fizica si asociatiile familiale li se aplica procedura simplificata care se refera la faliment. Procedura de faliment presupune direct trecerea la lichidarea patrimoniului si radierea ulterioara din registrul in care comerciantul a fost inmatriculat. Procedura de insolventa se declanseaza fie la cererea debitorului, fie a creditorilor. Debitorul poate apela la un avocat care sa ceara tribunalului declansarea. In cazul contrar, creditorii au la randul lor posibilitatea de a apela la avocati pentru ca acestia sa le apere interesele cu privire la patrimoniul debitorului.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]