Legislatie – Ce este important sa stim

In domeniul juridic, cele mai importante valente apartin de legislatie. Prin legislatie, ne referim la un set de reguli prestabilite, menite sa reglementeze un anumit domeniu juridic sub toate specificatiile sale. Astfel putem vorbi de legislatie rutiera, fiscala, a muncii si asa mai departe. Fara aceste reguli, nu s-ar putea pastra o ordine de drept intrucat persoanele nu ar sti ceea ce le este interzis. In mod indirect reprezinta si o normare in caracterul interior al individului din societate care trebuie sa respecte regulile impuse de sistemul de drept.

Legislatia si Monitorul oficial al romaniei

Cu privire la toate aceste legi, acestea sunt puse la dispozitia noastra prin publicarea in monitorul oficial al romaniei, disponibil si online. Aceasta constituie practic o baza de date a dispozitiilor legale care sunt in vigoare, adica se aplica in prezent. Din nefericire insa, de multe ori este inutila consultarea acestora intrucat limbajul este mult prea specific pentru a putea intelege deplin insemnatatea unei legi. De aceea, atunci cand ne aflam pusi in situatia unui litigiu este necesar sa obtinem parerea avizata a unui avocat. Este dela sine inteles faptul ca oamenii isi cunosc  drepturile si obligatiile, insa numai in mare.
Inclusiv cu privire la o legislatie de mai mare anvergura, cum este cea rutiera, este evident faptul ca nu este posibila o cunostere deplina a dispozitiilor legii de catre conducatorii auto si acesta este numai un exemplu. Mergand pe acelasi rationament, putem presupune ca cei care exercita profesia de magistrati sau avocati sunt mult mai bine pusi la punct tocmai prin prisma faptului ca profesia ii obliga la cunoasterea legii. Prin urmare, este de preferat ca in cazul unui proces sa mergem pe varianta de a ne fi reprezentate interesele de catre avocat, pentru ca acesta cunoaste prevederile legale in cauza si ne va putea apara utilizand toate argumentele posibile pe care prevederile legale i le confera.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]