Notariat – cand avem nevoie de un notar

Biroul de notariat reprezinta modul de structurare a activitatii notariale. In cadrul acestuia se desfasoara activitatea specifica acestei profesii. Asemanator celorlalte profesii de ordine juridica, admiterea se realizeaza pe baza pe concurs si in materie de notariat. Legea numarul 36/1995 este cea care reglementeaza aceasta activitate. Printre prevederile acesteia regasim dispozitia conform careia, in cadrul unui birou de notariat, pot functiona un notar public sau mai multi si, de asemenea, personal auxiliar aferent acestora. Detinatorul unui birou are dreptul de a angaja traducatori, personal de specialitate, personal administrativ si asa mai departe.Cu privire la localizare, putem gasi unul sau mai multe birouri la nivelul unei circumscriptii de judecatorie, in functie de numarul infiintarii lor.

Functionarea notarilor publici

Cu privire la numarul acestora, acesta se stabileste, la propunerea uniunii nationale a notarilor, de catre ministrul justitiei. Notarul public este cel care poate formula o cerere de inregistrare a biroului notarial. In cadrul biroului  de notariat pot functiona si notari asociati, care exercita profesia personal  si raspund in mod individual pentru activitatea pe care o desfasoara. Acest lucru vine in sprijinul ideii ca aceasta profesie este una liberala, ca si cea de avocat. Raspunderea intervine in momentul in care obligatiile profesionale ale notarului in cauza sunt incalcate.

Activitatea  biroului notarial

Activitatea pe care o desfasoara un astfel de birou este una de autoritate publica,astfel cum specifica legea numarul 36/1995, prin intermediul actelor indeplinitede notar. Printre asfel de acte putem enumera: defacerea unei casatorii in mod amiabil, partaj, declarative pe proprie raspundere sau altele asemenea. Desi se poate incheia un divort la notar, acest lucru nu inseamna ca biroul notarial indeplineste o functie judiciara. Acest lucru nu este posibil intrucat nu se realizeaza procedura de judecata ca in fata instantelor, ci pur si simplu se ajunge la un acord al sotilor pentru a pune capat casatoriei in mod amiabil, fara a mai parcurge un proces.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]