Consilier juridic – Cum ne poate ajuta

Similar celorlalte profesii de natura juridica, profesia de consilier juridic este si ea reglementata printr-o lege specifica de organizare, si anume legea numarul 514/2003. Astfel, putem spune despre aceasta faptul ca este organizata in mod autonom, fiind independenta si in acelasi timp integrata in sistemul de justitie din Romania. Un astfel de consilier juridic se supune numai statutului care ii reglementeaza profesia, codului deontologic si constitutiei. Prin urmare, nu sunt posibile exercitarea de presiuni sau ordine asupra sa, putand actiona conform liberului arbitru.

Activitatea consilierilor juridici

Indiferent de persoana aleasa de pe tabloul profesional de consilieri juridici, acesta are obligatia de a avea o relatie bazata pe onestitate cu beneficiarul serviciilor sale. Cu privire la atributii putem mentiona: formularea unor proiecte de contracte si negociere a clauzelor legale a acestora, asistenta si consultanta entitatilor juridice interesate, redactarea de opinii juridice, consultatie juridica cu privire la toate domeniile dreptului si asa mai departe.Cu privire la activitatea desfasurata, consilierii juridici sunt obligati sa pastreze secretul profesional.

Drepturile si obligatiile consilierilor juridici

Orice consilier juridic este beneficiar al unor drepturi in cadrul activitatii desfasurate, si anume: are dreptul sa reprezinte orice persoana juridica sau entitate care ii solicita serviciile, idiferent de domeniul de drept; are dreptul sa ofere consultanta juridica, sa puna concluzii in fata instantelor sau a organelor de urmarire penala. De asemenea, consilierul juridic are dreptul sa faca parte din organele de conducere si nu raspunde din punct de vedere material sau disciplinar pentru sustinerile sale. Cu privire la indatoriri, consilierul este obligat sa respecte solemnitatea fiecarei sedinte de judecata, sa nu foloseasca expresii jugnitoare fata de avocati sau parti, sa studieze temeinic cauza pe care o reprezinta, sa tina evidentele cerute de lege si asa mai departe.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]