Mediator – solutie pentru un conflict

Mediatorii desfasoara, prin activitatea lor,  un tip de negociere care se bazeaza in masura determinanta pe comunicare, folosita in scopul solutionarii amiabile a unui conflict dintre doua parti. O astfel de sedinta de mediere se desfasoara in prezenta partilor, insotiti de avocati care le reprezinta interesele, si mediator, care intervine ca o a treia parte, cu o privire de ansamblu obiectiva fata de parerea titularilor care nu reusesc sa ajunga la un acord.De altfel, orice mediator este obligat sa fie neutru in raport cu persoanele participante la negociere pentru a facilita comunicarea si a oferi sugestii avantajoase pentru ambele tabere.

Ce metode poate folosi mediatorul?

Printre metodele care ii stau la indemana unui mediator, putem enumera posibilitatea de a asigura, prin propunerile sale, motivatie mutuala; realizarea unui balante intre toate pretentiile indicate; deschidere catre dialog; evitarea acumularii de si mai multa tensiune intre parti; expunerea de motive pentru care negocierea prin mediatori este mai avantajoasa fata de incertitudinea unui proces lung si costisitor. Pentru a se ajunge la o intrunire de succes, mediatorul trebuie sa o organizeze avand atentie la detalii precum: pregatirea unor dosare sau carpete care sa reprezinte ideile sale in mod grafic, asigurarea ca ambele parti participa la ora si data stabilite, inducerea unor perspective noi, conferirea unor idei de solutionare alternativa, evaluarea si clarificarea neintelegerilor.

Consecintele medierii

Daca persoanele in cauza accepta o intrunire in vederea medierii, atunci inseamna ca exista disponibilitate catre o impacare pe aceasta cale in oarecare masura. Mai departe, tine de fiecare mediator in parte sa ofere solutii potrivite si sa persuadeze aceste persoane. Daca obiectul il constituie un conflict amplu, mai sporit, este de asemenea usor de presupus ca va fi necesare de mai mult de o reunire. Cand partile ajung la un consens si fac concesii reciproc, scopul medierii a fost atins, adica fiecare a obtinut in oarecare masura ce si-a dorit, evitand ajungerea in fata unei instante.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]