Dreptul Muncii

Dreptul Muncii Conceptual, munca reprezinta o activitate specifica a unei persoane, indeplinita in scopul obtinerii unei remuneratii, care poate fi de natura manuala si/sau intelectuala. Ca orice alta activitate, exista rglementari specifice care stabilesc , modul de realizare, drepturi si obligatii pentru angajator si salariat, protectia muncii si asa mai departe. Aceste reglementari se reunesc sub denumirea de dreptul muncii, ca materie de ordine juridica ce se ocupa cu litigiile de munca si studiul acestei intregi arii. Dreptul muncii face parte, alaturi de alte materii, din categoria vasta a dreptului civil, relatia fiind una de la parte la intreg.

Legislatia muncii

In aceasta materie, avem in vigoare atat norme de caracter general, cum ar fi codul muncii, cat si de caracter particular, cum ar fi legile speciale privind protectia muncii. In ceea ce priveste codul muncii, este importanta de retinut ca cel din 2011 a fost modificat substantial astfel ca s-au produs schimbari recente. Prin urmare, daca este sa ne referim la codul muncii actualizat trebuie sa avem in vedere schimbarile care s-au produs, si anume: flexibilizarea procedurii de concediere, modul de incheiere a contractului individual de munca, munca suplimentara si multe alte lucruri cu care a trebuit sa se puna la punct si avocatul de dreptul muncii. Datorita acestor schimbari, este dificil ca cel angajat sa cunoasca toate drepturile sau obligatiile din sarcina sa, asa ca nu este de mirare faptul ca se ajunge foarte des la conflict. Un avocat de dreptul muncii este in acest caz o solutie pentru ca, in general, avocatii au cunostinta de lacunele si imperfectiunile legii si ne pot reprezenta cel mai bine interesele.

Detalii despre aria muncii

Daca dorim sa aflam cat mai multe aspecte care privesc contractul nostru de munca si sa ne asiguram ca ne-au fost respectate toate drepturile in calitate de salariat, cel mai indicat este sa consultam codul muncii actualizat, si anume codul muncii 2015. Acesta este disponibil si online, fiind pus la dispozitia noastra tocmai in acest scop, pentru o buna informare si cunoastere a acestor prevederi. Codul muncii 2015 cuprinde cele mai recente modificari si se aplica contractelor de munca care au fost incheiate dupa intrarea sa in vigoare sau celorlalte contracte care s-au adaptat potrivit dispozitiilor sale. Totusi, datorita specificitatii termenilor este mai mult ca posibil sa nu intelegem pe deplin sensul anumitor sintagme si, cu atat mai mult, modul in care putem folosi aceste lucruri in favoarea noastra. De aceea, cea mai buna solutie in cazul in care vrem sa ne aparam sau sa introducem o actiune in justitie este sa apelam la un avocat de dreptul muncii.

[facebook_like_button]

[google+1]

Citeste mai mult despre DREPTUL MUNCII

Intrebari si raspunsuri – DREPTUL MUNCII

[themify_list_posts limit=”3″ category=”5″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”list-post” orderby=”rand” ]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]