Drept civil

Notiunea de drept civil se refera la acea ramura de drept care reglementeaza atat raporturi juridice patrimoniale, adica evaluabile in bani, cat si nepatrimoniale, adica neevaluabile in bani. Ca raporturi patrimoniale putem enumera vanzarea-cumpararea, imprumutul, dobanzile, iar ca raporturi nepatrimoniale ne putem referi la dreptul la nume, dreptul la viata si asa mai departe. In cadrul raporturilor juridice de drept civil, cum ar fi de exemplu dreptul la proprietate, subiectele de drept se afla pe pozitie de egalitate juridica, lucru specificat in mod clar in codul civil si avand calitatea de principiu general al dreptului civil.

Legislatia civila

Cu privire la normele care reglementeaza aceasta ramura, este de mentionat ca in 2011 a aparut noul cod civil. Necesitatea de a introduce noul cod civil s-a bazat pe faptul ca multe dintre dispozitiile din codul civil vechi erau depasite ca actualitate. Desi impropriu spus, codul civil 2015 este de fapt cea mai recenta lege in materie de legislatie civila intrucat au fost adoptate alte legi de modificare a articolelor care intrasera in vigoare, totul pentru a optimiza reglementarile. Practic, codul civil 2015 si noul cod civil introdus in 2011 se constituie din aceleasi dispozitii, cu adaosul unor modificari legislative ulterioare. Codul civil stabiliste in detaliu obiectul, conditiile si regulile aplicabile fiecarui raport juridic in parte. In situatia unui litigiu, cel desemnat ca avocat de drept civil, care ne reprezinta in proces, se va folosi de toate instrumentele pe care legea le ofera in favoarea noastra. Ne referim la avocat de drept civil deoarece este bine cunoscut faptul ca exista o paleta larga de avocati, dintre care unii sunt specializati pe latura civila, comerciala, penala si asa mai departe.

Conflictul de drept civil

In cadrul unui proces de ordine civila, este necesar sa ii aducem la cunostinta aparatorului nostru toate imprejurarile cauzei pentru ca acesta din urma sa identifice temeiul de drept pe care sa il invoce in instanta, precum si alte baze legale pentru a contracara sustinerile partii adverse. Astfel, oricarui avocat de drept civil care ne reprezinta ii este mult mai usor sa isi pregateasca temeinic pledoaria si are, prin urmare, mai multe sanse de castig.Desigur, acest lucru este relativ deoarece este necesar ca toate argumentele expuse sa fie pertinente si sa avem dreptate in ceea ce pretindem. De asemenea, in anumite cazuri nu este suficient sa invocam anumite articole din codul civil 2015. Acestea sunt reglementari de ordine generala de la care se deroga prin anumite legi speciale, adica se instituie exceptii de la aceste reguli.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]