Contract de Munca

Contract de MuncaLa fel ca la orice contract, un contract de munca este rezultatul negocierii si caderii de acord dintre cele doua parti intre care se incheie. Angajatorul si muncitorul desfasoara in acest sens negocieri si, odata ajunsi la un acord, vor incheia acel contract de munca. Din nefericire. Nu este chiar atat de simplu. In primul rand trebuie precizat ca incidente in materie sunt atat un contract colectiv de munca , cat si un contract individual de munca.

Contract colectiv de munca si contract individual de munca

Contractul colectiv de munca este cel care priveste toti salariatii angajatorului respectiv, deci care se negociaza si aplica tuturor. Contractul colectiv de munca se diferentiaza de contractul individual de munca prin faptul ca nu se negociaza personal, ci de reprezentanti sindicali. Astfel, este mult mai mult decat un simplu model contract de munca .Tocmai de aceea, deseori participa si un avocat dreptul muncii care sa puna la punct toate detaliile pentru contract colectiv de munca. In cazul contract colectiv de munca, prevederile legale sunt destul de restrictive pentru ca cele doua parti nu pot cuprinde in acel contract de munca orice clauza doresc, ci trebuie sa urmareasca reglementarile specifice. Aceasta este cea mai semnificativa deosebire fata de caracteristicile unui contract de munca colectiv.

Respectarea obligatiilor de munca

In genere, ceea ce intereseaza cel mai mult la un contract de munca este respectarea obligatiilor de munca din partea salariatului si a celor pecuniare din partea angajatorului. In caz contrar, daca un angajator nu se obliga la plata unui salariu, atunci se considera ca este un contract de munca voluntara. O caracteristica mai putin uzuala, dar perfect legala este posibilitatea de a se incheia un astfel de contract fara a fi necesara perfectarea unui act. Astfel, chiar fara un act scris si inregistrat, contractul de munca poate produce efecte juridice, finnd posibila dovedirea acestui fapt cu orice mijloace de proba.

[facebook_like_button]

[google+1]

Citeste mai mult despre DREPTUL MUNCII

Intrebari si raspunsuri – DREPTUL MUNCII

[themify_list_posts limit=”3″ category=”5″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”list-post” orderby=”rand” ]


Avocati

[themify_list_posts limit=”2″ category=”1″ image=”yes” image_w=”350″ image_h=”141″ post_meta=”no” display=”excerpt” post_date=”no” style=”grid2-thumb” image_size=”full” orderby=”rand” ]