Codul Familiei si importanta lui

Codul familiei reprezinta un ansamblu de dispozitii legale care se refera la multitudinea de institutii privind familia si raporturile care deriva din aceasta uniune legala. Codul familiei are rolul de a conferi un cadru legal pentru tot ceea ce inseamna rolul de familie, inclusive prin recunoasterea legala a acesteia, prin efectele producerii unui patrimoniu comun al familiei si asa mai departe. Casatoria este asadar principala institutie in jurul careia se nasc diferite raporturi juridice si care determina necesitatea de a fi recunoscuta din punct de vedere legal. In acelasi sens, si materia legata de divort deriva tot din raporturile de familie, fiind reglementat prin normarea ca institutie separata.

Care este codul familiei din prezent?

La nivel actual, putem vorbi despre codul familiei actualizat datorita introducerii unor noi dispozitii referitoare la logodna si alte institutii legate de familie. Totodata, este de precizat referitor la codul familiei actualizat faptul ca nu a fost redactat in mod individual, ci este cuprins in dispozitiile codului civil. Cu alte cuvinte nu putem gasi codul familiei care se afla in prezent in vigoare sub formatul unei carti distincte intrucat dispozitiile privind institutiile familiei se regasesc actualmente incluse in dispozitiile noului cod civil care a intrat in vigoare in anul 2011.

Codul familiei are in vedere institutia divortului?

Fiind vorba in fapt despre codul familiei actualizat care este acum parte integranta din codul civil, putem spune ca dispozitiile referitoare la divort se regasesc, ca si celelalte institutii de dreptul familiei, in cadrul codului civil. In acelasi timp, este de specificat faptul ca aceasta este legislatia cadru pentru aceasta materie si avem in vigoare in anumite legi speciale separat, care reglementeaza alte chestiuni cum ar fi spre exemplu un divort cu copii. In acest sens, un avocat divort este cel mai in masura sa ne sfatuiasca cu privire la cazul cu care ne confruntam.