Casatoria din punct de vedere juridic

Casatoria poate fi privita ca acceptiune sociologica, dar si ca institutie juridica. Din punct de vedere juridic, casatoria reprezinta o uniune legala care ia nastere prin consimtamant liber exprimat acordat de catre doua persoane si care se ghideaza dupa principiul egalitatii intre soti. In dreptul familiei, importanta este casatoria civila care produce efecte juridice, fara sa conteze ceremonia religioasa desi casatoria la romani le include in mod traditional pe ambele. De asemenea, fiind specificat in mod expres, casatoria are un caracter solemn pentru ca presupune, pe langa acordul de vointa, si indeplinirea unor forme legale, cum ar fi prezenta ofiterului de stare civila, prezenta a doi martori si asa mai departe.

Cum se desfasoara casatoria la romani?

Cu privire la desfasurare, datorita faptului ca se recunoaste in mod legal strict casatoria civila care este urmata apoi in mod traditional de ceremonia religioasa, aceasta este si ordinea care se impune pe cale de consecinta. Aceasta ordine se diferentiaza fata de ordinea in care se procedeaza in alte state. Spre exemplu, in Suedia, este mai importanta casatoria religioasa decat casatoria civila. La noi in schimb, asa cum este mentionat mai sus, cununia civila este cea care conteaza si care da nastere raporturilor de familie.

Ce poate atrage nulitatea casatoriei?

Datorita faptului ca trebuie respectate anumite cerinte legale de forma in ceea ce priveste aceasta uniune legala, pe cale de consecinta, nerespectarea uneia din aceste conditii imperative impuse de lege va atrage nulitatea casatoriei. Aceasta este o regula general valabila care se aplica si la restul institutiilor de drept civil, cum ar fi de exmplu in materia contractelor si care implica faptul ca un act neefectuat corespunzator nu poate produce efecte. De asemenea, realizarea unei ceremonii care incalca orice alte dispozitii general obligatorii, cum ar fi spre exemplu caracterul bilateral al acestui act juridic indeplinit, se sanctioneaza tot cu nulitatea casatoriei.