Noutati in materie de divort

Putem vorbi despre divort ca fiind o institutie legata de dreptul familiei, care este reglementata in noul cod civil ca si celelalte institutii ale dreptului familiei. Aceste dispozitii constituie fundamentul si temeiul legal pe baza carora un avocat divort isi construieste pledoaria, bineinteles in functie de fiecare caz in parte. Un exemplu de astfel de dispozitii care se regasesc in codul civil este legat de desfacerea casatoriei, prin enumerarea situatiilor in care acest lucru se poate produce.

Unde se poate realiza un divort?

Odata cu intrarea in vigoare a noului cod civil prin care s-a produs o actualizare a dispozitiilor legate de divort, au intrat in vigoare si anumite norme care au produs semnificative modificari, mai putin la acte necesare divort si mai mult la desfacerea casatoriei. In acest sens, legislatia de actualitate permite incetarea raportului de casatorie in fata instantei in caz de litigiu, dar si in fata notarului in cazul unui acord comun al celor doi soti.  Astfel a devenit posibil divortul la notar iar in acest sens s-au statuat anumite conditii necesare cu privire la cerere de divort si la conditiile care trebuie indeplinite pentru a putea opera un divort la notar.

Cum se face un divort pe cale administrativa?

Aceasta modalitate se realizeaza prin acord comun, fara sa fie necesar un avocat divort si indiferent de durata casatoriei, cu conditia ca respectivul acord exprimat liber sa fie dat in fata unui anume ofiter de stare civila, fie cel in fata caruia s-a oficiat casatoria, fie cel al ultimei locuinte comune. In plus, ambii trebuie sa nu fie interzisi judecatoresti si sa nu aiba copii minori. Astfel se ofera o alternativa foarte simpla, care nu ia mult timp si care poate permite ambelor parti sa se separe fara sa trebuiasca sa astepte o durata indelungata ca instanta sa pronunte o hotarare de divort.