Desfacerea casatoriei si partajul

Etimologic, partajul poate surveni numai dupa ce a fost desfacuta casnicia, insa, prin exceptie, partajul poate opera si in timpul casniciei atunci cand acest lucru este cerut de un creditor personal al unuia din soti. Notiunea de partaj se refera la impartirea bunurilor care sunt in propriprietate comuna sau in indiviziune. Putem vorbi de partaj atat la partaj divort, cat si la succesiunea patrimoniului unui defunct. Partajul care se realizeaza in urma unui divort este cel care intereseaza dreptul familiei si cu privire la care se recurge la contactarea unui avocat dreptul familiei.

Cum se procedeaza in caz de partaj?

Atunci cand se ajunge la divort, se ajunge implicit si la partaj in situatia in care cei doi soti nu ajung la un numitor comun cu privire la impartirea bunurilor comune sau chiar in situatia in care doresc sa ajunga la o intelegere si au nevoie de indrumare, un avocat divort ii poate asista, consilia si reprezenta in acest sens. Totodata, un avocat partaj poate sugera calea cea mai potrivita pentru a se definitiva respectivul partaj. Asadar, problema unui partaj se poate solutiona atat in fata instantei, cat si pe cale amiabila prin negociere si ajungerea la o intelegere.

Ce implica un partaj divort?

Fara sa ne referim la o iesire din indiviziune succesorala, ci doar la o impartire a bunurilor comune dobandite in cursul casatoriei, primul pas este acela de a consulta un avocat dreptul familiei caruia sa ii spunem toate detaliile problemei. Dupa ce acesta va analiza situatia in cauza si legislatia din materie in vigoare la momentul respectiv, ne va putea sfatui daca sa intentem direct o actiune de divort si partaj sau sa incercam o intalnire in prezenta celuilalt sot in vederea rezolvarii amiabile. De cele mai multe ori nu se ajunge la un consens, astfel ca se ajunge tot la un proces si necesitam serviciile unui avocat partaj.