Codul penal – Tendinte si reglementari

Dat fiind faptul ca discutam despre drept penal, este de mentionat faptul ca si aceasta ramura are ca legislatie cadru un cod, si anume codul penal. La nivel actual putem vorbi despre exitenta unei legi relativ noi, si anume codul penal actualizat care este citat in lucrarile de specialitate in domeniu drept noul cod penal. Noul cod penal este completat printr-un ansamblu de norme de punere in aplicare care au fost si ele recent actualizate alcatuind noul cod de procedura penala. In continuare, este de precizat faptul ca au fost facute modificari acestor legi si chiar se incearca la acest moment modificarea unor articole din codul penal asa incat putem ajunge in curand sa vorbim in materie de legislatie penala despre noul cod penal 2015.

Impactul reglementarilor noi

Codul penal anterior a avut o formula care era total depasita fiind deci necesara aducerea acestora la actualitate. In acest scop s-a implementat noul cod penal, care sa faca fata noilor tipuri de infractiuni si care sa aduca elemente de noutate sistemului invechit. Ca o consecinta, a fost necesara si introducerea altei legislatii procedurale care sa sustina noile reglementari acest lucru realizandu-se prin faptul ca a intrat in vigoare noul cod de procedura penala. Prin aceste modificari s-a reusit transformarea intr-un sistem mai modern care functioneaza mai eficient avand la baza codul penal reformat.

Modificarile care au fost aduse

Atat noul cod penal cat si noul cod de procedura penala au adus cateva schimbari fata de dispozitiile pe care le cuprindeau anterior, insa marea majoritate a reglementarilor din codul penal au ramas aceleasi. Diferenta consta in principal in faptul ca au fost introduse cateva infractiuni noi, au fost modificate pedepsele pentru mai multe infractiuni, iar pe parte procesuala, a fost introdusa o etapa procesuala noua in camera preliminara prin care s-a introdus o veriga intermediara in etapa desfasurarii procesului.