Elementele de drept penal

Fiind o ramura de drept public, dreptul penal este alcatuit din dispozitii care normeaza raporturi de drept public, referindu-ne la anumite relatii sociale nascute intre societatea din statul in care traim si fiecare persoana, si in functie de a caror respectare poate continua bunul mers al societatii. Putem defini ramura de drept penal ca fiind un ansamblu de norme juridice ce normeaza fapte periculoase din punct de vedere social. Pentru impiedicarea producerii a astfel de fapte, acestea sunt incriminate infractiuni si sunt prevazute sub sanctiuni concrete numite pedepse. Scopul final este atat de a preveni producerea, cat si de a pedepsi savarsirea propriu zisa asa incat sa se asigure respectarea regulilor de drept, apararea tuturor indivizilor din societate si pastrarea ordinii publice.

Legea ca instrument de drept

Dreptul penal este instrumentat prin intermediul aplicarii normelor de ordin penal, pa baza regulilor juridice pe care legea le cuprinde. Tot sistemul de drept se bazeaza in fapt pe respectarea regulilor stabilite ca fiind obligatorii si fata de care indivizii din societate nu pot face abstractie. Legea este cea care tina totul in ordine, care arata modul corect in care lucrurile trebuie sa se petreaca. Prin urmare, orice abatere de la aceste lagei menite sa protejeze intreaga societate este calificata drept un atac la adresa tuturor celorlalti indivizi si se impune a fi pedepsita pentru a oferi un exemplu celorlalti asa incat fenomenul infractional sa fie exceptia, iar nu regula.

Pedeapsa ca instrument de drept

Pentru ca o pedeapsa sa poata fi considerata legala, aceasta trebuie sa fie prevazuta de lege, dar si sa fie aplicata in limitele si conditiile legii. Prin urmare, un faptas nu poate fi pedepsit altfel decat cum prevede legea, iar acest lucru confera legitimitate pedepsei in sine. Un talhar va fi pedespsit in aceleasi limite ca si un altul, conform principiului egalitatii, fara o privilegiere anume. Acest lucru vine in mod natural intrucat, daca oamenii sunt egali in drepturi, egalitatea trebuie sa se pastreze si atunci cand vine vorba despre raspundere.