[rev_slider slider1]

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Inalta Curte de Casatie si Justitie, asa cum precizeaza chiar numele sau, reprezinta instanta suprema in Romania. In ierarhia instantelor judecatoresti, aceasta ocupa pozitia din varf a piramidei. Dincolo de rolul general al tuturor instantelor de a rezolva conflicte legale, Inalta Curte de Casatie si Justitie are atributii specific de mult mai mare importanta, cum ar fi aceea de a asigura ca legea sa fie interpretata si aplicata unitar.

Ce functii are Inalta Curte de Casatie si Justitie?

Fiind vorba despre o instanta care are in competenta solutionarea unor conflicte legale de nivel mai inalt, putem spune ca in majoritatea litigiilor care au loc intre oameni obisnuiti, Inalta Curte de Casatie si Justitie nu ocupa vreun rol si asta deoarece menirea ei este sa rezolve cauze de o mai mare importanta, privind persoane care detin anumite functii sau pun in discutie chiar dezlegarea unei problem in drept, lucru bine cunoscut de avocati. Prin urmare, daca vorbim despre procese de ordin comun, cu care oamenii de rand se confrunta, nu instanta suprema este sesizata de avocat, ci judecatoria, tribunalul sau curtea de apel, in functie de cum se incadreaza problematica noastra in competenta acestor instante. Bineinteles ca aceasta impartire ne va explicata in biroul de avocatura pentru ca noi sa stim la ce instanta sa ne prezentam.

Inalta Curte de Casatie si Justitie poate sa schimbe hotararea impotriva mea?

Ceea ce este deosebit de important este faptul de a intelege ca Inalta Curte de Casatie si Justitie nu reprezinta o instanta aflata deasupra celorlalte, care le poate schimba acestora hotararile, fiind cea care imparte dreptatea in final. Pastrand explicatiile mai simplificat, instanta suprema este intr-adevar pe pozitia cea mai inalta din punct de vedere ierarhic in sistemul nostru judecatoresc, dar are in competent sa doar rezolvarea unor cauze, si nu a tuturor. Spre exemplu, Inalta Curte de Casatie si Justitie poate judeca, din punct de vedere civil, un recurs declarat impotriva unei hotarari pronuntata de curtea de apel(privind materia de contencios administrativ si fiscal). In acest caz este posibil ca solutia data sa fie contrara celei anterioare sis a se schimbe soarta intregului process.Este evident insa ca, daca ne judecam pentru restituirea unui bun, procesul se va desfasura in mod obisnuit, la judecatorie.

[facebook_like_button]

[google+1]


Avocati